Radio emisija o projektu “Korakovci na usluzi”

U utorak, 25. listopada 2022. emitirana je radio emisija na Radio Križevcima sa temom završetka EU projekta “Korakovci na usluzi – socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u zajednicu osiguravanjem kvalitetnih socijalnih usluga”. U emisiji su sudjelovale predsjednica Udruge Tamara Premuš, voditeljica u projektu Aleksandra Kalaba, a telefonom se u emisiju javila predsjednica Udruge “Korak dalje” Daruvar, Renata Žukina. Voditeljica emisije je bila gospođa Jelena Ivšić. Predsjednica Udruge “Maslačak” Križevci je pričala o tome kako je došlo do suradnje između dvije udruge i partnerstva na projektu, dok je voditeljica Aleksandra Kalaba govorila o aktivnostima koje su se provodile u okviru projekta. Tijekom dvije godine trajanja projekta radilo se sa djecom i mladima s teškoćama u razvoju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su smješteni u Dječjem domu “Sveti Marko Križevčanin”. Pružala im se psihosocijalna podrška te pomoć u učenju, pisanju zadaća i usvajanju svakodnevnih vještina. Sa korisnicima se odlazilo u šetnje, na kraće izlete te na bazen. Održan je sportski dan u Križevcima, 17. kolovoza 2022. kao i Dan otvorenih vrata, 12. listopada 2022. Kod djece i mladih s teškoćama u razvoju vidljiv je napredak na poljima na kojima se sa njima radilo te se doprineslo njihovom uključivanju u zajednicu. Predsjednica Udruge “Korak dalje” Daruvar Renata Žukina govorila je o samom projektu te o dobroj partnerskoj suradnji između dviju udruga.

Naziv projekta

Korakovci na usluzi – socijalno uključivanje djece s teškoćama i njihovih obitelji u zajednicu osiguravanjem kvalitetnih socijalnih usluga

Partneri u projektu

Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner Daruvar

Grad Daruvar

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” Križevci

Opis projekta

Djeca s teškoćama u razvoju jedna su od najranjivijih društvenih skupina, a njihove obitelji se svakodnevno susreću s brojnim izazovima, uključujući socijalnu izolaciju i marginalizaciju. Udruga “Korak dalje” Daruvar ovim Projektom djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima želi pružiti sustavnu, stručnu podršku koja im nedostaje. Djeci s TUR će se osigurati kontinuirana stručna psihosocijalna podrška i uključivanje u brojne aktivnosti s vršnjacima urednog razvoja. Roditeljima djece s TUR će se omogućiti prilika da usvoje nova praktična saznanja kako bi se lakše i uspješnije nosili s izazovima roditeljstva i bolje uskladili svoj obiteljski i profesionalni život. Ostali članovi obitelji će biti uključeni u grupne aktivnosti s ciljem što kvalitetnijeg prihvaćanja i razvijanja odnosa prema obiteljskom članu s TUR.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta

Cilj projekta Korakovci na usluzi je povećanje mogućnosti za socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u lokalnu zajednicu. Ciljne skupine bit će obuhvaćene programima pružanja psihosocijalne podrške, fizioterapije i terapijskog jahanja.

Ukupna vrijednost projekta i iznos sufinanciranja

Projekt u vrijednosti od 1.312.305,19 HRK u cijelosti financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Razdoblje provedbe

Projekt se provodi u trajanju od dvije godine, od 27.10.2020. do 27.10.2022. godine.

Možda vam se svidi