Online rasprava o poslovnoj sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama je 28. i 29. prosinca 2020. godine organizirao online raspravu o poslovnoj sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama koja se održala preko aplikacije ZOOM. Na raspravi je sudjelovala predsjednica Udruge Tamara Premuš kao i predsjednica i zaposlenici Saveza, predstavnici ostalih udruga članica, osobe s intelektualnim teškoćama te roditelji osoba s intelektualnim teškoćama. Obrađena problematika obuhvaćala je: poslovnu sposobnost općenito, postupke za oduzimanje/vraćanje poslovne sposobnosti te prepreke i probleme s kojima se suočavaju osobe s intelektualnim teškoćama. Predsjednica Saveza mr. sc. Mirjana Jakovčev održala je izlaganje o problematici poslovne sposobnosti sa stručnog stajališta te vlastitog iskustva. Pravnik Saveza Bruno Kobali održao je predavanje o pravnim karakteristikama poslovne sposobnosti te predstavio brošuru Saveza koja obrađuje navedenu temu.

Na raspravi je sudjelovala i prof. dr. sc. Daniela Bratković, redovita profesorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, koja je održala predavanje pod nazivom: „Pojedini segmenti poslovne sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama“.

Podijeljena iskustva i saznanja poslužiti će za buduće aktivnosti Saveza u pogledu poboljšanja položaja osoba s intelektualnim teškoćama, odnosno ostvarivanja sadržaja poslovne sposobnosti na odgovarajući način. To se posebno odnosi na postupke oduzimanja/vraćanja poslovne sposobnosti gdje su postavljeni kriteriji za rješavanje ključnih pitanja u pogledu:

  1. Određivanja radnji i poslova koje osoba nije sposobna samostalno poduzeti
  2. Posebnih skrbnika u postupku
  3. Vještačenja u postupku

Online rasprava održala se u okviru Capacity building-a za udruge članice Saveza te osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji, financiranog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Možda vam se svidi