Trogodišnji program Poludnevnog boravka

Nositelj programa: Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” Križevci

Partner: Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Križevci

Vrijeme provedbe: 01.06.2023. – 31.05.2026.

Program Poludnevnog boravka odgovara na potrebe 20 osoba s intelektualnim teškoćama za socijalnom uključenošću u životnu i radnu sredinu, kontinuirane i organizirane aktivnosti koje su prilagođene njima, njihovim mogućnostima, a i željama kako bi se svi mogli zadovoljno i motivirano uključiti u njihovu realizaciju.

Opći cilj:

Doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz uslugu poludnevnog boravka u lokalnoj zajednici

Specifični ciljevi:

1. Pružiti svakodnevnu podršku 20 osoba s intelektualnim teškoćama kroz uslugu poludnevnog boravka

2. Osigurati veću dostupnost usluge poludnevnog boravka osobama s intelektualnim teškoćama kroz prijevoz kombi vozilom Udruge

3. Uključiti volontere i organizatore volontiranja u rad s osobama s intelektualnim teškoćama

4. Senzibilizirati i informirati članove lokalne zajednice o osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim mogućnostima

Izravni korisnici: Osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21. godine života

Krajnji korisnici:

1. Obitelji osoba s intelektualnim teškoćama – koje brinu 24 sata na dan o svojim članovima s teškoćama čijim će se uključivanjem u poludnevni boravak pružiti podrška obitelji u svakodnevnoj skrbi te će se na taj način doprinijeti podizanju kvalitete života cijele obitelji korisnika

2. Ostale osobe s intelektualnim teškoćama – provedba programa omogućit će daljnje razvijanje socijalne usluge čime će se otvoriti mogućnost i ostalim osobama s intelektualnim teškoćama da se uključe u poludnevni boravak

3. Volonteri – programom će se educirati volonteri čime će steći nova znanja, iskustva i vještine te će se doprinijeti njihovom psihološkom zadovoljstvu