Projekt “Upoznajte nas i naše mogućnosti” 01.01.2014.-31.12.2014.

Projekt “Upoznajte nas i naše mogućnosti” financira  Regionalna zaklada za lokalni razvoj ZAMAH u iznosu od 40.000,00 kn u sklopu natječaja Društveni kapital zajednice. Vrijeme trajanja projekta je 01.01.2014.-31.12.2014. Projekt je usmjeren mladima s mentalnom retardacijom i potiče njihovu uključenost u životnu i radnu sredinu, također uključuje učenike srednjih škola koji će pomoći mladima s MR u aktivnostima. Predloženi projekt odgovara na potrebe petnaestak osoba s mentalnom retardacijom koje nisu uključene ni u jedan oblik skrbi niti u aktivnosti primjerene njima osim navedenih. Mladi su završili svoje redovito, formalno obrazovanje u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, pretežno su na stupnju lake i umjerene mentalne retardacije, s udruženim teškoćama te su svi iznad 21. godine. Aktivnosti mladih su organizirane svaki dan tijekom tjedna, u poslijepodnevnim satima, a uključuju, između ostalog sadržaje radno-proizvodnih aktivnosti koje uključuju radnu i okupacijsku terapiju na vrtu i kreativnu radionicu, stručnog osposobljavanja koji obuhvaćaju: dramsku grupu, te učenje kuhanja. U projekt je uključeno i organiziranje prodajnih izložaba, otvorenih vrata za građane, sudjelovanje na svim događanjima na lokalnoj razini, ali i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, kao i organizirane posjete, npr. odlazak na koncert, utakmicu, izlet, izložbe, druženja sa članovima srodnih udruga i slično.S mladima je svakodnevno prisutna jedna stručna osoba (zaposlena na neodređeno u Udruzi), a pojedine radioničke aktivnosti (zbog stručnosti te broja mladih) vode educirani stručnjaci, poput profesora  likovne kulture i drugih.                                                                                                                                                                                                   Radno-proizvodne aktivnosti:

-radna okupacija- u aktivnosti projekta koje bi se provodile na vrtu i u voćnjaku ćemo uključiti učenike Srednje gospodarske škole Križevci koji će nam pomoći oko uzgoja povrća i voća.

-kreativna radionica-u kreativnim radionicama ćemo izrađivati razne ukrasne i uporabne predmete, čestitke za Božić, Uskrs, razne predmete od gline, gipsa i glinamola

Stručno osposobljavanje:

-radionica kuhanja- uz stručno vodstvo kuharice mladi s mentalnom retardacijom će pripremati od najednostavnijih pa do malo složenijih jela i napitaka, koristiti će namirnice koje će sami uzgojiti na vrt

-dramska radionica- mladi će izrađivati lutke i kostime za igrokaze i predstave koje će uvježbati, sa uvježbanim točkama će nastupati na priredbama u COOR-u povodom Valentinova, Uskrsa, Božića te na susretima Udruga gdje uvijek članovi svake Udruge pokažu što su pripremili

Osvješćivanje i informiranje javnosti:

-Dan otvorenih vrata Udruge- jednom mjesečno ćemo organizirati Dan otvorenih vrata Udruge gdje ćemo omogućiti širem građanstvu da vidi što su mladi izradili, tko su oni, što rade, te ćemo ih uputiti kako da se uključe u rad Udruge

-izložba radova na javnim mjestima- sudjelovati ćemo na svim javnim događanjima u gradu kroz izložbe naših radova

-suradnja sa Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci- dio svježh namirnica iz svojeg vrta ćemo odnijeti u kuhinju COOR-u gdje će kuharice pripremiti obrok za učenike od eko uzgojenih namirnicai

Izravni korisnici ovog projekta su članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci, svi iznad 21. godine života koji nisu obuhvaćeni ni jednim oblikom sustavne skrbi

Neizravni korisnici ovog projekta su učenici Srednje škole Ivan Seljanec Križevci njih oko 35 i učenici Srednje gospodarske škole Križevci njih oko 30 koji će obavljati dio prakse na našem vrtu, roditelji i udomitelji mladih s mentalnom retardacijom te cijela lokalna sredina

zamah_logo

letak_2013_mr_kz3_kor2 letak_2013_mr_kz3_kor