Završetak provedbe projekta “Pružanje usluge osobne asistencije osobama s intelektualnim teškoćama u Koprivničko-križevačkoj županiji”

Udruga “Maslačak” Križevci bila je partner na dvogodišnjem EU projektu “Pružanje usluge osobne asistencije osobama s intelektualnim teškoćama u Koprivničko-križevačkoj županiji” koji je završio 20. ožujka 2021.

Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 1.331.435,28 kuna. Nositelj projekta je bila prijateljska Udruga “Mali princ” Đurđevac, a partnerske organizacije Udruga “Latice” Koprivnica i Udruga “Maslačak” Križevci. Usluga osobne asistencije je kroz projekt osigurana za dvoje korisnika iz Udruge “Mali princ”, za dvoje korisnika Udruge “Latice” i za šestero korisnika Udruge “Maslačak”.

Usluga osobne asistencije je pružena osobama za koje je utvrđeno da im je neophodna potpora u provođenju svakodnevnih aktivnosti i samozbrinjavanja, a što znači – 10 korisnika usluge osobne asistencije i 10 osobnih asistenata. Uključivanjem osobnih asistenata u živote odabranih korisnika pozitivno se utjecalo na kvalitetu njihovih života i cijelih obitelji, povećala se socijalna uključenost te spriječila institucionalizacija.

Provedbu projekta i rad osobnih asistenata nadzirala je voditeljica projekta i koordinatorica osobnih asistenata. Isprva je na tome radnome mjestu zaposlena Iva Avirović, a potom Anja Senjan kao njena zamjena. Uz voditeljicu projekta i koordinatoricu osobnih asistenata članovima projektnoga tima bile su predsjednice udruga: Kristinka Štefan, predsjednica Udruge “Mali Princ”, Tamara Premuš, predsjednica Udruge “Maslačak” te Nevenka Fuchs, predsjednica Udruge “Latice”.

Zaključak je provedbe projekta kako je isti proveden na zadovoljstvo svih strana – osobnih asistenata, korisnika usluge osobne asistencije te Udruge prijavitelja projekta i Udruga partnera, što je potvrdila i završna evaluacija provedbe projekta pod vodstvom profesora edukatora Darka Kobetića iz Centra znanja Profectus. Zasigurno je najbolji pokazatelj uspješnosti projekta veliko prijateljstvo, povjerenje i međusobno razumijevanje nastalo među asistentima i njihovim korisnicima.

Mali uvid u ta prijateljstva prikazan je u videozapisu o provedbi projekta objavljenom na Facebook stranici Udruge Mali princ. Svi s nestrpljenjem očekujemo nastavak projekta koji je trenutno u fazi ocjenjivanja.

Možda vam se svidi