Radionica – Križevci 2030.

U subotu 4. srpnja 2020., u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima, održana je radionica “Križevci 2030. – Planirajmo zajedno razvoj Križevaca u idućih 10 godina” s ciljem prikupljanja ideja i inicijativa građana kako bi zajedno planirali razvoj grada Križevaca u idućih 10 pa i više godina. Radionicu je organizirao tim Zelene energetske zadruge uz podršku grada Križevaca, u sklopu projekta Gradovi budućnosti jugoistočne Europe koji okuplja gradove Križevce, Sarajevo, Skopje, Maribor i Niš oko dijeljene vizije budućnosti, a to je transformacija navedenih gradova prema jednoj od najboljih lokacija za život, rad i posjet u Europi do 2025. godine. Radionici je prisustvovala predsjednica Udruge Tamara Premuš.

Za pametno, održivo i otporno lokalno gospodarstvo, građani Križevaca vrlo su jasno istakli kako je izrazito važno njegovati znanje. Potrebno je ulagati u cjeloživotno učenje za održivost kroz edukaciju odgajatelja o društvenom poduzetništvu, izradom novih kurikuluma, susretima učenika i studenata, kroz povezivanje učilišta i škola. Od šumskog vrtića do ekofestivala, potrebna je edukacija i dvosmjerno učenje mladih od starijih o tradicionalnim vrijednostima, obrtima, prirodi i slično.  Kako bi Grad Križevci stvarno postao najbolje mjesto za život, potrebna je i dobrosusjedska zajednica kroz koju se potiče samodostatnost za nove majstorske vještine, ponovna upotreba namještaja i tehničke opreme, a primjerice kroz Pučko otvoreno učilište organiziraju radionice za kućne majstore. Potreban je i laboratorij ideja iz kojeg će stalno izlaziti nove stvari i inicijative.

Bilo je ovdje još mnoštvo dobrih prijedloga, no ovo je tek početak, stvaranje vizije Grada kako ga vide Križevčanke i Križevčani, njih četrdesetak koji su se okupili ove subote u Razvojnom centru i tehnološkom parku na radionici pod vodstvom tima projekta “Gradovi budućnosti jugoistočne Europe”. To je bila prva u seriji radionica planiranih za ovu godinu pod nazivom Križevci 2030 – Planirajmo zajedno razvoj Križevaca u idućih 10 godina”.

Građani su ti koji prepoznaju potrebe života u gradu, koji iz prve ruke mogu imati rješenje za izazove sa kojima se grad susreće, a cilj je da svi građani imaju temelje dobrog života u gradu u područjima stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja, mobilnosti, hrane, vode, zelenih javnih prostora, opće sigurnosti i dobrih mogućnosti zapošljavanja. Radionica je pružila uvid u potrebe i želje dijela građana te stvaranje potencijalnih inicijativa, mreže partnera i mogućih akcija za provedbu na kojima će se aktivno raditi kroz naredno razdoblje.

Možda vam se svidi