Kampanja “Milijarda ustaje”

U petak, 14. veljače 2020. na Strossmayerovom trgu u Križevcima obilježena je kampanja “Milijarda ustaje” kojoj su se pridružili i članovi naše Udruge. Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili zlostavljana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri. Osmu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organizirale su kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj su sudjelovale žene i muškarci u preko 200 zemalja. Akcija je započela performansom “Sluškinjina priča” (žena odjevene u odore sluškinje prošetale su gradom). Akcija je trajala će od 11.00 do 12 sati. Organizatori akcije svojim su govorima upoznali građane sa važnosti obilježavanja kampanje, osiguranja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te pozvali sve na nultu stopu tolerancije na nasilje. Svi su se mogli pridružiti plesu “Break the chain” uz Plesnu skupinu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog. U organizaciji akcije i obilježavanju kampanje Milijarda ustaje u Križevcima sudjelovali su Udruga “HERA” Križevci, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije, Plesna skupina Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog , članice KUD-a Prigorje te svi prisutni na trgu.