EU projekt “Moj korak do samostalnosti”-stambena zajednica

Udruga „Maslačak“ Križevci  je kroz partnerstvo s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije sudjelovala u projektu Europske Unije „Moj korak do samostalnosti“, a partner na projektu je bila i Razvojna agencija Grada Čakovca – ČAKRA. Projekt se djelomično financirao iz grant sheme – Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza III, a imao je za cilj pridonijeti osamostaljenju 35 osoba s intelektualnim teškoćama. U sklopu projekta osnovane su dvije stambene zajednice u kući koja je u tu svrhu unajmljena u Čakovcu. U stambenim zajednicama živjelo je ukupno devet stanara, osoba s intelektualnim teškoćama, s područja Koprivničko-križevačke i Međimurske županije. Među njima su bila i tri člana Udruge „Maslačak“ Križevci: Lidija Bešenić, Marinko Mudrinić i Denis Horvat koji su se stambene zajednice uselili početkom 11. mjeseca 2015. s velikim entuzijazmom i veseljem, jako dobro su se snašli u novom okruženju i dobro se slažu sa svim stanarima. U organiziranom stanovanju imali su mogućnost iskusiti samostalno življenje izvan roditeljskih domova i institucija, uz potporu i pažnju šestero asistenata. Uz pomoć i podršku asistenata i stručnog tima samostalno su pripremali obroke, čistili i održavali kuću, odlazili u kupovinu te u svakodnevnom neformalnom učenju  stjecali  znanja, vještine i iskustva za samostalniji život kao i kompetencije potrebne za uključivanje na tržište rada. Pisali su zamolbe i išli na razgovore za posao, neki su bili uspješniji pa su i dobili posao. Osim toga, u 2016. godini u sklopu projekta proveo se i niz radionica, posvećenih samostalnom življenju, zdravlju i sportu, radu u vrtu, informatici i samozastupanju. Na radionicama im se pridružilo još osoba s intelektualnim teškoćama s područja Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, odnosno još članova Udruge “Maslačak” Križevci. Projekt se provodio od 01.07.2015. do 31.08.2016. godine.

Naša Udruga je kroz ovaj projekt kroz 12 mjeseci zaposlila stručnog suradnika-psihologa koji je dio radnog vremana provodio u stambenoj zajednici, a drugi dio kroz rad s korisnicima radionica iz Koprivničko.križevačke županije u našoj Udruzi.

maslacak2 maslacak1 maslacak

p8261191_moj_korak_do_samostalnosti_projekt_udruga_maslacak-1024x766 p8261171_moj_korak_do_samostalnosti_projekt_udruga_maslacak-1024x766 p8261149_moj_korak_do_samostalnosti_projekt_udruga_maslacak-1024x766

Možda vam se svidi