Studijsko putovanje u sklopu EU projekta DEQUAL

U vremenu 01.- 05.02.2015. predstavnica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Krževci Martina Benjak sudjelovala je na studijskom putovanju u Njemačku u sklopu EU projekta „Deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama putem podizanja razine kvalitete udomiteljske skrbi – DEQUAL“. Nositelj projekta je Centar za rehabilitaciju Stančić, a partneri na projektu su CZSS Vrbovec, CZSS Križevci, Udruga invalida Križevci i Udruga za osobe s MR Križevci. Cilj studijskog putovanja bio je upoznati se sa postojećim primjerima dobre prakse na području socijalne skrbi, načinima pružanja usluga u zajednici,  kao i proširiti mogućnosti buduće suradnje među partnerima i institucijama domaćina. Domaćin je bila Zaklada Stephansstift iz Hannovera koja se bavi obrazovanjem, socijalnim radom i pružanjem usluga u zajednici. Kroz petodnevno studijsko putovanje posjetili smo ustanovu Hannoversche Werkstätten koja obučava i zapošljava osobe s invaliditetom; Zakladu Annastift, koja pruža liječničke usluge i stanovanje osobama s invaliditetom te ustanovu Lebenshilfe für Menschen mit Behinderung koja pruža zaštitne radionice za osobe s invaliditetom. Imali smo također priliku posjetiti dom obitelji Gabel čija je kćer osoba s invaliditetom. Tamo smo čuli njihov životni put te probleme sa kojima su se susretali kao i rješenja koja su pronalazili. Kroz predavanja i prezentacije domaćina doznali smo kako funkcionira socijalna skrb u Njemačkoj.

zastava

Ulaganje u budućnost