Obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

U petak, 17. svibnja 2024. na Trgu Antuna Nemčića smo u društvu brojnih sugrađana i prijatelja obilježili Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama koji se od 2017. godine odlukom na sjednici Hrvatskog sabora obilježava svake godine 16. svibnja. Našem pozivu su se odazvali i predstavnici gradskih udruga i institucija kao i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel. Obilježavanjem Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama željeli smo senzibilizirati, educirati i osvijestiti zajednicu da su osobe s intelektualnim teškoćama među njima, ali da su punopravni i jednako vrijedni članovi naše zajednice, da mogu puno ako im se pruži podrška i prilika. Ovom prilikom su Maslačci prisutnima podijelili poklončiće koje su uz voditeljice i osobne asistente sami izradili.

Intelektualne teškoće nisu bolest, već se definiraju kao značajno ograničenje u životu pojedinca. Karakterizirane su bitno ispodprosječnim intelektualnim funkcioniranjem i odstupanjem u dvije ili više adaptivnih vještina kao što su: briga o sebi, komunikacija, socijalne vještine, funkcionalna akademska znanja i slobodno vrijeme.

Udruga „Maslačak“ Križevci nastoji unaprijediti kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama kroz: socijalne usluge poludnevnog boravka i osobne asistencije, projekte s ciljem doprinosa prevenciji institucionalizacije i povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz aktivnosti: radne-okupacije, rehabilitacije, svakodnevnog života, prijevoza korisnika, psihološkog osnaživanja, uključivanje volontera i senzibiliziranja lokalne zajednice o potrebama i mogućnostima osoba s intelektualnim teškoćama.

Možda vam se svidi