Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla veća jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, riječ je o osobama koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s drugima. Ne zaboravimo, svaki dan je Dan osoba s invaliditetom, borba za jednakost i uključivost traje 365 dana u godini.

Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za naše sugrađanke i sugrađane izložene brojnim preprekama i vrlo često nedovoljnim razumijevanjem njihovih svakodnevnih potreba.

Ovaj dan obilježava se u svijetu na različite načine, od likovnih izložbi, zajedničkih susreta, izlaganja umjetničkih djela od strane osoba s invaliditetom…, do prosvjeda kojima se želi ukazati na teškoće u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom. Teškoće koje iziskuju neprekidne napore za uključenjem osoba s intelektualnim i tjelesnim ograničenjima u normalan život dostojan čovjeka.

Simbol Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je oznaka UN-a uz plavu riječ crvenog početnog slova E na engleskom jeziku – „Enable“ – što znači “omogućiti”.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 508.350 osoba s invaliditetom, od čega je 60 posto muškaraca i 40 posto žena, dok u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine oko 12 posto stanovnika.

Možda vam se svidi