Radionica „Sustav osiguranja kvalitete OCD-a u pružanju socijalnih usluga uslijed kriznih situacija“

U okviru EU projekta „Budimo ruka podrške“ od 14. do 16.02.2022. godine u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci održana je radionica „Sustav osiguranja kvalitete OCD-a u pružanju socijalnih usluga uslijed kriznih situacija“ koju je održao gospodin Darko Kobetić, prof.reh., ravnatelj Centra znanja Profectus, stručnjak iz područja razvoja kvalitete u ustanovama/organizacijama iz sektora odgoja i obrazovanja te socijalne skrbi. Cilj ove trodnevne edukacije je bio osposobiti predstavnike OCD-a, zaposlenike i volontere za uvođenje i praćenje sustava osiguranja kvalitete u organizacijama civilnog društva u pružanju socijalnih usluga uslijed kriznih situacija, od procesa samoprocjene razine kvalitete prema definiranim standardima, indikatorima i nivoima uspješnosti u svakom području kvalitete. Područja kvalitete koja su prošli sudionici ove radionice su: planiranje za kvalitetu, dobro upravljanje, rukovođenje, usmjerenost prema korisnicima, zaposlenici, volonteri, trening i usavršavanje, upravljanje novcem, imovina i zaštita na radu, upravljanje aktivnostima, umrežavanje i zagovaranje, monitoring i evaluacija te rezultati. Sustav kvalitete odgovara ISO 9001:2015 standardima, a temelji se na „SIMPLE“ pristupu kvaliteti koji obuhvaća: setiranje očekivanja, inzistiranje na posvećenosti, mjerenju napretka, pružanju povratnih informacija, linkiranju s posljedicama i evaluaciji učinka. Po završetku edukacije svi polaznici su dobili certifikat Centra znanja PROFECTUS o stečenim kompetencijama. Važno je napomenuti kako je ovaj projekt, uz nositelja projekta Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama „Maslačak“ Križevci, okupio i partnere iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“ koje također skrbe o osobama s intelektualnim teškoćama, s ciljem razvoja OCD-a na području Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije i ublažavanja problema nastalih u kriznim situacijama. Suradnik na projektu je Centar za mlade Križevci.

Trajanje projekta je 12 mjeseci te će se kroz to vrijeme osposobiti predstavnike OCD-a za prikupljanje sredstava te transparentno vođenje organizacija, osnažiti predstavnike OCD-a i volontere za razvoj socijalnih usluga i pružanje učinkovitih odgovora u kriznim situacijama te osvijestiti lokalnu zajednicu o važnosti OCD-a i uslugama koje one pružaju posebno uslijed kriznih situacija.

Ukupna vrijednost projekta je 413.397,82 HRK, a sufinanciran je sredstvima Europske unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020 u iznosu 351.388,15 HRK te sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj teksta/objave isključiva je odgovornost Udruge „Maslačak“ Križevci.

Možda vam se svidi