Radni sastanak u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku


U srijedu, 11. ožujka 2020. predstavnici Hrvatskog Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, na čelu sa predsjednicom Mirjanom Jakovčev, bili su na radnom sastanku u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sa ministricom Vesnom Bedeković. Ispred Udruge “Maslačak” Križevci sastanku je prisustvovala predsjednica Udruge Tamara Premuš uz predstavnike udruga iz Rijeke, Đakova, Orahovice, Slatine, Zagreba, Vukovara, Istre, Slavonskog Broda, Dubrovnika, Varaždina i Bjelovara. Uz ministricu sastanku je prisustvovao uži krug njezinih suradnika, koji su direktno vezani uz projekte, financiranje i ugovaranje sa udrugama osoba s intelektualnim teškoćama. Bilo nam je drago što nam je podršku na sastanku svojim dolaskom i govorom pružila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak.
Ministrici Bedeković iznijeli smo izazove s kojima se susrećemo, izazov oko financiranja i sigurnosti financiranja, izazov osiguravanja i planiranja budućnosti za osobe s intelektualnim teškoćama, izazov oko ugovaranja i uključivanja novih korisnika u mrežu pružanja socijalne usluge, izazove oko cijene pružanja usluge koja se nije mijenjala desetak godina i o mnogo čemu što nas usporava i otežava naš svakodnevni predani trud, rad i nesebično zalaganje.
Ministrica Bedeković i suradnice su nas stvarno strpljivo saslušale, odgovarale su na naša pitanja, davale nam nove informacije, aktivno sudjelovale u raspravi, i u jednu ruku dale priznanje našem radu i divljenje što smo sve postigli u ovim uvjetima.
Međutim jedan odgovor je svima poznat, i uvijek presudan u svemu, a to je nema novih sredstava osiguranih u proračunu za sve gore navedeno, i da budemo sretni da smo s visinom i oblikom financiranja ostali na razini kao što je bila do sada.
Uputili su nas da se okrenemo pisanju projekata, i svoje aktivnosti financiramo tim putem. A za drugi oblik izvora financiranja, neka se više aktiviramo na lokalnoj razini, u gradovima i županijama.
Jednom riječju “SUPER STE, ali NOVAC NEMA!”…možda 2021. u novom ciklusu i novoj strategiji.
Iako to nisu odgovori koje smo željeli čuti, moramo priznati da su bili bar direktni, otvoreni i iskreni, te nam nisu dali neka lažna obećanja. Ipak to nas neće pokolebati u našem daljnjem radu, nego ćemo izvući zaključke, napraviti svoju strategiju i planove rada, te zapeti još više kako bi našim članovima, osobama s intelektualnim teškoćama i dalje pružali najbolju moguću uslugu!

Možda vam se svidi