“Kvalitetna edukacija udruga – Put u nove izazove”

Tuheljskim toplicama u razdoblju od 18. – 20. rujna 2014. godine Hrvatski savez udruga za osobe s mentalnom retardacijom organizirao je Kamp u sklopu trogodišnjeg programa odobrenog od Ministarstva socijalne politike i mladih „Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove”. U Kampu je boravilo ukupno 184 sudionika iz 28 udruga članica Saveza.

otvaranje konferencije

U okviru Kampa udruge iz Osijeka, Zagreba, Slavonskog Broda, Ploča, Čakovca, Rijeke, Šibenika, Nove Gradiške i Orahovice predstavile su svoj rad i aktivnosti.

Za predsjednike i tajnike udruga Ministarstvo socijalne politike i mladih (Služba za pripremu i provedbu programa i projekata udruga) gđa. Anica Ježić, voditeljica stručne službe, održala je predavanje „Pružanje socijalnih usluga preko trogodišnjih programa„ te je odgovarala napitanja sudionika o mogućnostima financiranja udruga.

Zamjenica ravnatelja Ureda za udruge gđa. Vesna Lendić Kasalo održala je prezentaciju za predsjednike udruga i tajnike, pod nazivom „Zakon o udrugama” i „Nedoumice oko primjene zakona”. Najviše nedoumica bilo je oko likvidatora. Gđa Lendić Kasalo napomenula je da će Ured za udruge održati edukaciju o izradi Statuta nakon stupanja Zakona na snagu.

Za predsjednike i tajnike udruga održan je i Okrugli stol „Ministarstvo socijalne politike i mladih partner udrugama civilnog društva u pružanju socijalnih usluga – udruge kojima nisu prošli programi, kako dalje” na kojoj su kao moderatori sudjelovali gđa. Anica Ježić, voditeljica stručne službe, Ministarstvo socijalne politike i mladih, gđa. Mirjana Jakovčev, predsjednica Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom i gđa. Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Na Okruglom stolu diskutiralo se o pravima za osobe s intelektualnim teškoćama.

 izrada mirisnih krema i sapunaZa voditelje klubova održane su četiri kreativne radionice. Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Radost” Ploče, voditeljica gđa. Nada Boras održala je „Radionicu za izradu krema” i „Radionicu za izradu sapuna”. Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Krapina, voditeljica gđa. Darinka Pinjuh održala je „Radionicu za izradu mirisnih anđela od tkanine”. Predstavnik Muzeja Brodskog posavlja, voditelj g. Željko Čavčić održao je „Radionicu za izradu jaslica, anđela i ostalih predmeta od komušine”.izrada mirisnih anđela od tkanine

izrada predmeta od komušineZa roditelje gđa. Srđana Šimac iz Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom održala je psihološke radionice pod nazivom „Vrijeme za sebe – psihosocijalna pomoć roditeljima” i „Kako zadržati snagu i pozitivan stav u stresnim situacijama – relaksacija pomoću autogenog treninga”.

psihološke radionice

Na radionicama za osobe s intelektualnim teškoćama gđa. Martina Sajko Olovec iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavila je osobama s intelektualnim teškoćama „Način kako osoba s IT može tražiti posao” i prezentirala „Osnaživanje osoba s IT za predstavljanje poslodavcima

 

Možda vam se svidi